Mesečev kamen

 

BOJA   Bela, krem, žuta, plava, zelena
 
IZGLED   Mlečan, prozracan, svih veličina
 
 
OSOBINE   Mesečev kamen je kamen "novih pocetaka". Kako i njegovo ime nagoveštava, snazno je povezan sa mesecom i sa intuicijom. Kao i mesec, kamen je reflektivan i podseća nas da, kao što mesec raste i opada, tako je sve deo kruga promena. Njegovo najefikasnije dejstvo je umirivanje emocija.
Mesečev kamen, osvescuje nesvesno i podstiče intuiciju i empatiju. Izaziva lucidne snove, posebno za vreme punog meseca. Mesečev kamen se tradicionalno koristio da pojača natčulne sposobnosti i da razvije vidovitost. Moze da se nosi kao privezak da potpomogne prihvatanju vaših natčulnih darova.
Psihološki, mesečev kamen stišava prenagljene reakcije na situacije i na emotivne okidace. Mesečev kamen je ispunjen prijemčivom, pasivnom, ženskom energijom. Dovodi u ravnotežu mušku i žensku energiju i pomaže muškarcima koji pokušavaju da dopru do ženske strane svoje ličnosti. Savršen je antidot za preterano mačo muškarce ili preterano agresivne žene.
Mentalno, mesečev kamen otvara um ka iznenadnim i iracionalnim impulsima, ka sposobnosti srećnih otkrivanja slučajem i ka sinhronicitetu. Treba dobro paziti da ne izazove halucinacije kao odgovor na jaku želju.
Emotivno. mesečev kamen smiruje emotivnu nestabilnost i stres, stabilizuje emocije. Poboljšava emotivnu inteligenciju. Položen na solarni pleksus, izvlači stare emotivne modele, da ih razumete i razgradite. Mesečev kamen pruža duboko emotivno isceljenje i leči poremecaje višeg digestivnog trakta, koji se povezuje sa emotivnim stresom.
Fizički, mesečev kamen snazno utiče na ženski reproduktivnin ciklus i smanjuje napetost i nezdravost izazvane menstruacijom. Povezuje se sa pinealnom žlezdom i uskladjuje hormonalni sistem, stabilizuje disbalans i tečnost i prilagodjavanje bioritmickom satu. Dobar je u slučajevima šoka i može da se koristi da umiri hiperaktivnu decu.
 
LEČENJE Mesečev kamen pomaze digestivnom i reproduktivnom sistemu, asimiluje hranljive materije, eliminiše toksine i zadržavanje tečnosti, ublažava degenerativna stanja kože, kose, ociju, i mesnatih organa, poput jetre i pankreasa. Odlican je za PMS, zacčce, trudnoću, poradjaj i dojenje. Eliksir mesečevog kamena je tradicionalno koričćen za nesanicu,  a moze da spreči i mesečarenje (hodanje u snu).
Savet: Žene treba da uklone mesečev kamen tokom punog meseca.
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode, a puni se na mesečini.
 

Horoskop  Mesečev kamen je kristal meseca juna i horoskopskih znakova raka, vage i škorpije.

Hrizokola

Hiljadama godina hrizokola je širom sveta bila kamen izmirenja i umirenja. Stari Egipćani su ga zvali kamenom mudrosti, jer su oni koji su ga nosili donosili ispravne odluke, dok su u isto vreme bili zaštićeni od psiholoških povreda. Kaže se da nasilnici postaju osećajni i tolerantni. Ovo je razlog zbog kog je Kleopatra nosila hrizokolu gde god je išla. Hrizokola simbolizuje psihološko i mentalno izmirenje. Podstiče mir, dobrotu i toleranciju i jača intuiciju.

Hrizokola je kristal koji pomaže u izgovaranju najviših istina, u buđenju saučesništva, u uravnoteženju emocija i donošenja mira umu i srcu.Hrizokola donosi spokoj, intuiciju, strpljenje i nesebičnu ljubav.Veze koje su postale nesigurne-stabilizuje.Održava čoveka u ljubavi, emocionalnoj ravnoteži i isceljuje ga svakodnevno.Ovaj kristal isceljuje grlo, jača tiroidu, srce, reguliše insulin.Izvlači iz tela bol, toplotu u slučaju groznice, upale, artritisa, ublažava reumu, čuva kičmu od krivljenja.Ublažava astmu, snižava krvni pritisak i umiruje opekotine.

Hrizokola je miran i zadovoljavajući kamen, dobar je za meditaciju i komunikaciju. Unutar doma, hrizokola izvlači negativnu energiju svih vrsta. Može da vam pomogne da smireno prihvatite situacije koje se konstantno menjaju, izazivajući veliku unutrašnju snagu. Koristan je za veze koje su postale nesigurne jer stabilizuje i isceljuje i dom i medjuljudske odnose.


Hrizokola smiruje, pročišćava i puni čakre energijom i izravnava ih sa božanskim. Na čakri solarnog pleksusa izvlači negativne emocije poput krivice i preokreće destruktivne emotivne programe. Na srčanoj čakri leči srdobolju i povećava kapacitet da volite. Na grlenoj čakri intenzivira komunikaciju, ali i pomaže da shvatite kad trebate da ćutite. Na čakri trećeg oka otvara duhovnu intuiciju.

Psihološki hrizokola podstiče samosvesnost i unutrašnju ravnotežu, otkriva poverenje i osećajnost. Povećava ličnu snagu i kreativnost, prevazilazi fobije, izvlači negativnost i snabdeva motivacijom one kojima nedostaje.

Mentalno, hrizokola smanjuje mentalnu napetost i pomaže vam da zadržite glavu hladnom. Podržava izradjivanje istine i nepristrasnost.


Emotivno, hrizokola otklanja krivicu i unosi radost. 

Primena
Leči artritis, bolesti kostiju, grčeve mišića, digestivni trakt, čireve, bolesti krvi i probleme sa plućima. Detoksifikuje jetru, bubrege i creva. Povećava kapacitet pluća i disanja, regeneriše pankreas, reguliše insulin, leči infekcije grla i krajnika, jača tiroidnu žlezdu, snižava krvni pritisak, stišava opekotine i sprečava nastanak plikova. Kada se stavi na čelo hladi i smanjuje temperaturu. Pomaže kod PMS - a i menstrualnih problema. Takođe umiruje uzbuđenje nastalo od prevelike radosti. Preporučuje se da mala deca nose privezak od hrizokole na koži kako bi se time pospešilo formiranje kostiju i rast. Ovaj kamen ima blagotvorno dejstvo na decu. Takođe dobro utiče na psihu. Umanjuje stres i tenziju dok u isto vreme smanjuje ljutnju i mržnju

Održavanje kristala
Čistiti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim puni preko noći u posudi sa kamenčićima Gorskog kristala ili Hematita.


Horoskop: Bik; Rak; Ribe; Vaga

Tirkiz

Tirkiz privlači novac, uspeh i ljubav. Njegove moći leže u zaštiti, isceljenju, lekovitosti, hrabrosti, prijateljstvu i sreći. Opušta um i ublažava mentalnu tenziju. Poznat je kao kamen lepote, vrline i lojalnosti.

Tirkiz je sveti kamen američkih domorodaca koji su ga obrađivali u oblike životinja i ptica. Ove figure smeštane su u indijanske grobnice da privuku blagotvorne duhove i da čuvaju mrtve. Iscelitelji su tirkiz koristili kao lek, a ratnici su ga stavljali na vrh strela ne bi li osigurali pogodak.

Egipćani su tirkiz vrednovali i nazivali Kamen Života. Najstariji komadi nakita od ovog poludragog kamena su četiri narukvice pronađene na mumificiranoj ruci kraljice Zar. Vladala je Egiptom 5500 godina pne. Egipćani su tirkiz razmenjivali kao novac jer su ga smatrali vrednijim od zlata. Hator, boginja ljubavi, muzike, radosti i žena, nazvana je Damom Tirkiza, dajući time žensku notu ovom kamenu (u velikom broju drugih kultura ovo je bio muški kamen). U drevnom Egiptu Tirkiz je takođe bio povezivan sa Bogovima Sunca i samim Suncem, i kao i Lapis Lazuli povezivan je sa ponovnim rođenjem. Kaže se da je kosa Ra Boga Sunca napravljena od Tirkiza.

Kao kamen isceljenja, spada među važnije kristale sa lekovitim svojstvima. Prema sledbenicima novog doba, njegova snaga leži u uticaju na čitavo telo, svojom snagom leči od  bolesti imunog i respiratornog sistema, gubitka snage i bolesti kostiju. Kristaloterapija ga predlaže za detoksikaciju od alkohola, otrova, zagađenja ili radioaktivnosti u organizmu, za tretmane kod visokog pritiska, astme, kod problema zuba.

Kao jedan od prvih izvađenih dragih kamenova, tirkiz je jako dugo bio cenjen po svojoj intenzivnoj boji koja varira od nebesko plave do zelene, što zavisi od količine gvožđa ili bakra u njemu.

Tirkiz je takođe i kamen komunikacije. Predlaže se ljudima koji imaju strah od javnog nastupa i govora. Veruje se da on utiče da govornik bude elokventniji, dopadljiviji, kreativniji i iskreniji. Smatra se i kamenom prijateljstva. Veruje se i da jača uverenja, hrabrost i snagu ličnosti.

Pripada mu i znacenje “kamena srece”. Simbol je ljubavi i bogatstva. Pridavane su mu misticne sposobnosti, a pomagao je i u ozdrvaljenju od oboljenja psihickih depresija i melanholije. Ima lekovita svojstva utoliko sto vlasnika upozorava na bolesti koje mu prete, jer menja boju ukoliko ga neko stalno nosi. Boja: Plava, zelena, tirkizna. Ovo je kamen koji štiti i koristi se kao talisman, stiti srce. Kao kamen ravnoteže psihi daje snagu i sigurnost. Pomaže obolelom grlu i disajnim putevima. Jača imunitet i harmonizuje rad unutrašnjih organa, jača žlezde, hrani mišiće i živce. Čuva zube od karijesa i leči impotenciju. Čisti se jednom mesečno u posudi sa hematitom a puni pored gorskog kristala i bakarnih nugeta. Osetljiv je na toplotu, sapun i kiseline.

Isceljujući kamen koji pruža duševnu utehu. Veruje se da menja boju u trenucima opasnosti.

Duhovno- Pomaže u meditaciji i razvija intuiciju, ujedinjuje mušku i žensku energiju i podstiče unutrašnji mir.

Psihički - Uz njega ćete lakše rešiti probleme. Dobar je kod umora, depresije i napada panike.

Fizički- Jača celokupni imunološki sistem, regeneriše tkivo. Štiti od štetnih spoljašnjih uticaja

Horoskop

Tirkiz je kamen planeta Venere i Neptuna.

On je kamen rođenja za mesec decembar i horoskopskih znakova strelca, ribe, škorpije i vodolije.

Žad

IZGLED - Prozračan (žadeit) ili kremast (nefrit). Svih veličina.

BOJA - Zelena, narandžasta, crvena, smeđa, plava, plavozelena, krem, boja lavande, bela

OSOBINE - Žad je simbol čistoće i smirenosti. Jako cenjen na Istoku, predstavlja mudrost sakupljenu u spokojnom miru. Žad je povezan sa srčanom čakrom i pojačava ljubav i negu. Kamen je koji štiti i čuva nosioca od zla, donoseći harmoniju. Veruje se da privlači sreću i prijateljstvo. Psihološki, žad stabilizuje posebnost i objedinjuje um s telom. Podstiče zadovoljstvo samim sobom.

Mentalno, žad otpušta negativne misli i opušta um. Stimuliše ideje i čini da poslovi izgledaju manje komplikovani, tako da se istog trena može prionuti na njih.

Emotivno, žad je "kamen snova". Kada se stavi na čelo, donosi snove uvida. Pomaže oslobađanju emocija, posebno razdražljivosti.

Duhovno, žad vas podstiče da postanete ono što stvarno jeste. Pomaže da prepoznate sebe kao duhovno biće na ljudskom putovanju i budi skrivena znanja.

Fizički, žad je kamen koji pročišćava, pomaže čišćenju tela, kao i organima eliminacije. Ovo je kamen odličan za bubrege. Žadeit i nefrit imaju ista isceljujuća svojstva, ali posebne boje imaju određene osobine.

LEČENJE - Žad utiče na bubrege i nadbubrežne žlezde, odstranjuje toksine, ponovo povezuje staničnu strukturu i skeletni sastav i zaceljuje ubode. Potpomaže plodnost i porođaj. Deluje na kukove i na slezinu, dovodi u ravnotežu telesne tečnosti.

POLOŽAJ - Nositi ili staviti gje je potreban. Kinezi veruju da držanjem žada možete preneti njegove vrline u svoje telo.

ČIŠĆENJE ŽADA : žad čistimo pod mlazom mlake vode ili preko noći u posudi s vodom.

PUNJENJE ŽADA : žad možemo punit neograničeno na direktnom suncu (osim žada boj lavande).

ODREĐENE BOJE - Pored opštih svojstava, sledeće boje imaju dodatna svojstva:
Plavi/plavozeleni žad simbolizuje mir. Donosi unutrašnju smirenost i strpljenje. Ovo je kamen koji napreduje polako, ali sigurno. Pomaže ljudima koji se osećaju pobeđeni nekom situacijom izvan njihove kontrole.

Zeleni žad je najčešći žad. Umiruje nervni sistem i usmjerava strast na konstruktivan način. Zeleni žad se može koristiti da se veza koja ne funkcioniše dovede u harmoniju.

Smeđi žad snažno prizemljuje. Povezuje sa zemljom i donosi utehu i pouzdanost. Pomaže kod prilagođavanja novoj sredini.

Žad boje lavande ublažava emotivnu bol i traumu i daje unutrašnji mir. uči suptilnosti i odmerenosti u emotivnim pitanjima i postavlja jasne granice.

Narandžasti žad je energičan, tiho stimulativan. Donosi radost i uči o međusobnoj povezanosti svih bića.

Crveni žad je najstrasniji i najstimulativniji žad. Povezan je s ljubavlju i s prepuštanjem toku. Oslobađa bes, opuštajući tenziju na takav način da može biti korisna.

Beli žad usmerava energiju na najkonstruktivniji način. Rešava rasejanost, naglašava najbolji mogući rezultat i pomaže kod donošenja odluke tako što izdvaja važne informacije.

Žuti žad je energičan i stimulativan, ali s dozom slasti, donoseći radost i sreću. Pomaže sistemu za varenje.

Horoskop : Devica, Vaga

Rozekvarc

IZGLED - Obično prozračan, može biti proziran, svih veličina, ponekad kotrljan.

BOJA - Ružičasta

ROZENKVARC je poznat kao kamen ljubavi, jedan od najmoćnijih. To je vrsta kvarca bledo roze i roze boje. Pravi je magnet ljubavi i ono što je ametist za dušu, to je rozenkvarc za srce. Obično je prozračan, a može da bude providan i svih veličina. Od davnina je poznat kao kamen ljubavi i harmonije. Podstiče vernost, bezuslovnu ljubav i smisao za lepotu.

Od  drevnih vremena žene su držale rozenkvarc ispod jastuka da sačuva njihov mladalački izgled i lepotu. U mitologiji postoji priča kako je Adonisa, ljubavnika grčke boginje Afrodite (Venera u rimskoj mitologiji), napao Ares, bog rata, u obliku vepra. Afrodita, u pokušaju da spase Adonisa, zapetljala se u trnov žbun. Njihova pomešana krv je obojila beli kvarc u roze. Zevs se sažalio na njih i oživljavao je Adonisa Afroditi na šest meseci u godini. Zbog ovog mita rozenkvarc je postao simbol ljubavi i pomirenja. Kasnije je postao prigodan poklon kojim se potvrđuje ljubav među mladim Rimljanima.

OSOBINE - Ružičasti kvac je kamen bezrezervne ljubavi i beskrajnog mira. To je najvažniji kristal za srce i srčanu čakru i uči istinskoj suštini ljubavi. Pročišćava i otvara srce na svim nivoima, donosi duboko unutrašnje isceljenje i ljubav prema sebi. Umirujući je, stišavajući i odličan za upotrebu u krizi ili traumi. Ako želite privući ljubav, ružičasti kvarc je savršen za to. Ako ga smestite pored svog kreveta ili u ugao ljubavi u svom domu, toliko je efikasan u privlačenju ljubavi i veza prema vama, da mu je često potreban ametist da ga stiša. U postojećim vezama obnoviće poverenje i harmoniju i podstaknuti bezrezervnu ljubav. Roze kvac nežno izvlači negativnu energiju i zamenjuje je vibracijama ljubavi. Jača empatiju i osećajnost i pomaže kod prihvaćanja neophodnih promena. Ovo je odličan kamen za krizu srednjih godina. Držanje ružičastog kvarca pojačava pozitivne afirmacije. Ovaj kamen vas može podsetiti na vašu nameru. Ovaj prelepi kamen podstiče prijemčivost za lepotu svih vrsta. Emotivno, ružičasti kvarc je najbolji iscelitelj. Otpuštajući neizražene emocije, smiruje unutrašnji bol i leči gubitak. Pomaže da se srce izleči od negativnih osećanja, kao što su bes, ljutnja, ogorčenost, ljubomora i strah. Rozenkvarc pomaže u rešavanju porodičnih razmirica, tako što umiruje i na taj način kontroliše izlive negativnih osećanja. Svim ovim donosi sreću i radost u život.. Ovaj kamen podstiče samoopraštanje i samoprihvaćanje i priziva poverenje u sebe i samouvažavanje.

LEČENJE - Ružičasti kvac jača srce i vaskularni sastav i uklanja nečistoće iz telesnih tečnosti. Stavljen na timus, pomaže kod problema sa plućima i grudima. Leči bubrege i nadbubrežne žlezde i ublažava vrtoglavicu. Za ružičasti kvarc se kaže da povećava plodnost. Kamen ili eliksir smiruje opekotine i plikove i ulepšava ten. Koristan je kod Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, kao i kod demencije.

POLOŽAJ - Nositi, posebno iznad srca. Staviti na srce, timus, ili u ugao ljubavi u prostoriji

HOROSKOP: Bik, Rak, Devica i Jarac

Gorski kristal

BOJA : bezbojan, ponekad mlečno beli.

Gorski kristal  je jedan od najrasprostranjenijih minerala na Zemlji. Bio je poznat i jako popularan i u starom veku, naročito u staroj Grčoj. Ime mu potiče iz grčkog jezika –krystallos- što znači led.Stari Grci verovali su da je to okamenjeni led koji ni najjače vatre nisu mogle rastopiti.

OSOBINE : Gorski kristal je univerzalan kamen za energetsko čišćenje svih nivoa, od fizičkog prostora u kome boravimo, preko našeg fizičkog tela, svih organa, do emotivnog i mentalnog nivoa. On deluje kao katalizator i transformator energije. Negativnu energiju pretvara u pozitivnu I jača celokupni organizam. Odbija sve negativne sile, misli, energije. Štiti i čuva našu auru, otklanja blokade i disharmoniju duše i puni nas novom životnom energijom. Ima sposobnost da predaje i prima energiju, čisti auru i simbolizuje dobrobit celog bića. Savršen je za fokusiranje afirmacija i molitvi. Stimuliše psihičku percepciju, uči svaku osobu na njenom sopstvenom nivou i sopstvenom brzinom.Vraća izgubljena sećanja, rešava probleme, odvraća negativnosti, ponovo otkriva naše sposobnosti za koje smo mislili da su izgubljene, povećava naše nadčulne sposobnosti. Gorski kristal vrlo pozitivno utiče na duhovno i duševno stanje te je odlična prevencija protiv raznih oboljenja. Kristal ima tu univerzalnu sposobnost tako da ga je moguće koristit na svim energetskim zonama ili čakrama i preventivno protiv svih bolesti. Pomoću gorskog kristala možemo tačno odrediti i utvrditi blokade i bolesna mesta koja su u početnom stadijumu i tako odrediti pravovremeno lečenje. Kristal ima svojstvo da kao magent vuče vašu ruku prema bolesnim mestima na telu. Ako pri ruci nemamo neki drugi kamen onda je gorski kristal univerzalni kamen za sve probleme. Položimo ga na sva oslabljena mjesta i deluje na sve čakre. Za prevenciju najbolje ga je nostit kao ogrlicu, privjesak ili koristit njegov eliksir. Gorski kristal trebao bi biti u svakom domu, gde pročišćava energiju, poboljšava međuljudske odnose unutar porodice. U kombinaciji s roze kvarcom to je najdelotvorniji prirodni filter protiv zračenja negativnog statičkog elektriciteta tj. za zaštitu od zračenja kompjutera, televizije i ostalih električnih aparata. Delotvoran je i kao zaštita od podzemnih zračenja.

LEČENJEGorski kristal je vrhunski isceljitelj. Koristi se u svim stanjima od stimulacije imunog sistema i prevencije do najtežih oboljenja. On odlično čisti krvne sudove, olakšava rad srca, sprečava infarkt, dovodi kiseonik u mozak, stabilizuje krvni pritisak.  Gorski kristal najdelotvorniji je kod neuroloških bolesti, kod mučnina, vrtoglavice, glavobolja i migrena. Položen na čakru grla pozitivno deluje na funkciju štitne žlezde, u srčanoj čakri na rad srca, krvotok i pluća, dovodi kiseonik u telo, u pupčanoj čakri deluje na probavu. Veruje se da ako se tokom dana nosi uz sebe povecava snagu koncentracije

Napomena: Gorski kristal nije lek I ne može se koristiti kao zamena za bilo koji lek!

Feng Shui Gorski kristali su odlični prerađivači i transformatori energije. Zato ih držite na prozorima ili sredini prostorije.

ČIŠĆENJEGorski kristal se čisti tako što se stavi 2 do 5 minuta pod mlaz tekuće vode ili se ostavi preko noći u posudi sa vodom. Preporučuje se da se povremeno gorski kristal stavi uz Hematit kako bi se ispraznio ili očistio.

PUNJENJE Gorski kristal se puni direktno i neograničeno na suncu. Potrebno je držati ga na suncu 1 do 2 sata.

Treba napomenuti da je gorski kristal preporučljiv za čišćenje I ponjenje svog ostalog poludragog kamenja.

Horoskop : Rak, Ovan, Lav, Jarac